Vanhukset asuvat usein yksin vanhoissa kodeissa

Vanhus kohti joulua

Päivät ovat lyhentyneet. Pimeyden määrä lisääntyy. Onneksi pohjoisemmassa on jo lumipeitettä antamassa valoa. Toisin on etelässä. Toivomme eteläänkin lunta tuomaan valoa, kuten yksi vanhus toivoo päivittäin käytävässä, kun menemme asiakkaalle. Toinen mummo taas sanoo, että ”ei tule talvea, ei tule kesää”. Kohta huomaamme kuitenkin, että talvi taittuu jo kevääksi. Sitä ennen kuitenkin nautimme tästä alkavasta talvesta.

Kulunut vuosi on edennyt nopeasti. Omaiset ovat ottaneet aktiivisesti yhteyttä ja asiakkaiksemme on halunnut tulla entistä useampi varttunut. ”Rakastan aitoa kohtaamista ja kiireetöntä läsnäoloa”, kertoo Maija, jonka mies on omaishoidettava. Hyvä viesti välittyy varttuneiden ja omaisten keskuudessa. Olemme ylpeitä työntekijöistämme. He tekevät työtään aidosti suurella sydämellä. Erityisen kiitollisia omaiset ovat olleet siitä, miten hoitajamme osaavat kohdata muistisairaan. Kohtaaminen on arvostavaa vuorovaikutusta, jossa tuemme muistisairaan tunnetiloja. Eräs omainen sanoi, että ammatillisuus näkyy hoitajissa siinä, että kertaakaan ei ole muistisairas omainen turhautunut.

Yleensä joulun alla tulee vielä hieman kiireinen ajanjakso. Osa omaishoitajista pitää joulun alla vapaita, jolloin voivat toimittaa asioitaan. Silloin usein keskitymme omaishoidettavan kanssa esimerkiksi joululeipomusten ääreen. Jotkut taas innostuvat kertomaan lapsuutensa jouluista. Se on mukavaa kuunneltavaa. Välillä aivan toivoo, että kun saisi jokaisen kohdalta kerättyä niitä muistoja ja kokemuksia lapsuudesta vuosikymmenten takaa, niin saisi todella arvokkaan teoksen aikaiseksi. Jouluksi myös omaiset tulevat vanhempiensa luokse tai mummot ja papat menevät lastensa perheisiin. Silloin myös meillä hieman hiljenee. Keskuudessamme on kuitenkin paljon sellaisia mummoja ja pappoja joilla ei ole omaisia. Tai heillä ei ole yhteyttä omaisiin. Tällaisissa tilanteissa hoitajiemme rooli korostuu. He vievät turvaa ja iloa myös varttuneen jouluun. Haluamme palvella ikäntyneitä siten, että mahdollisimman moni halukas pääsee asiakkaaksemme nauttimaan niistä palveluista, joita asiantunteva henkilöstömme tarjoaa. Palveluihimme voi tutustua täältä (Kotihoitopalvelut).

Asuuko sinun lähelläsi joku yksinäinen vanhus? Onko sinulla tai puolisollasi omaista, joka kokee itsensä yksinäiseksi? Voisitko juuri sinä käydä tervehtimässä yksinäistä vanhusta? Näiden kysymysten myötä toivotamme kaikille valoisaa alkavaa adventin aikaa sekä sopivan raikasta talvea!

Tagged , , , , .