Rakkaus on vahva voima

Rakkaus on vahva voima

Tyyne ja Arvo ovat avioituneet suhteellisen nuorena. Alaikäisinä, kuten he sanovat. Ennen täysi-ikäisyys, jolloin avioliiton pystyi solmimaan ilman vanhempien suostumusta, oli 21 vuotta. He kuitenkin saivat luvan mennä avioon Tyynen ollessa 19-vuotias ja Arvo oli vastaavasti 20-vuotias. He viettävät pian timanttihääpäivää. Jokohan 60 vuodessa oppii tuntemaan toisensa? Ainakin rakkaus ja sen määrä ei ole hiipunut tai vähentynyt, sillä Tyyne on Arvon omaishoitaja.

Arvo on sairastunut Alzheimerin tautiin muutamia vuosia eläköitymisen jälkeen. Hänen sairautensa on edennyt keskivaikeaksi. Lisäksi Arvon liikkuminen on heikohkoa ja hän liikkuu avustettuna pyörätuolissa. Sen sijaan Arvo on yllättävän avoin ja sosiaalinenkin. Hän tykkää keskustella ja puhuukin suhteellisen paljon. Tyyne on aktiivinen ja touhukas. Tai hän on ollut ja varmasti haluaisi olla vieläkin enemmän. Hänen voimansa ovat kuitenkin hieman ehtyneet. Sekä henkiset että fyysiset.

Tyyne on pienikokoinen ja aika hintelä, kun taas Arvo on painava. Arvokaan ei ole kovin pitkä, mutta hänellä on painoa lähes sata kiloa ja hänen siirtäminen pyörätuoliin ja siitä pois on kovin raskasta pienikokoiselle vaimolle. Lisäksi Tyyne on potenut huonoa omatuntoa, kun ei ole jaksanut enää antaa sitä panosta miehensä hoitoon ja hoivaan jota hän haluaisi antaa. Tämän seurauksena muodostui kierre, joka vain heikensi molempien toimintakykyä ja voimavaroja.

Tyyne otti asian esille lääkärin kanssa, joka muistutti Tyyneä siitä, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on myös rakkauden osoitus puolisoa kohtaan. Se on siis myös puolison hyvinvoinnista huolehtimista. Tyyne ja Arvo tarvitsivat molemmat apua. Tyyne halusi panostaa hyvään hoitoon ja parempaan huomiseen. Nyt he ovat Hoitavan onnellisia asiakkaita. Hoitava käy kerran viikossa huolehtimassa Arvon kokopesusta. Lisäksi aika-ajoin käymme yhdessä ulkoilemassa ja Hoitava sijaistaa Tyyneä omaishoitajan vapaina. Kokonaistilanne on nyt huomattavasti parempi.

Elämänilo on palautunut ja Tyyne on jälleen aktivoitunut. Hän käy parin viikon välein seurakunnan toiminnassa. Arvon olemus on muuttunut parempaan ja ehkäpä tyytyväisyys on nähtävillä hänen kasvoiltaan. Rakkaus on vahva voima.

Kun tarvitset laadukasta, inhimillistä ja aitoa asiakaslähtöistä hoitoa sekä hoivaa, ota yhteyttä TÄSTÄ tai soita 044 536 0704.