Tiedän paikan armahan

”Sieltähän te tulette”, iloitsee 89-vuotias Hilja, kun Aino-hoitaja avaa rivitalohuoneiston oven. Hiljalla käy yksityinen kotihoito. Hiljan kaulassa oleva turvapaikannin heilahtelee kevyesti hänen kaulallaan köpöttelevän kävelyn mukaan. Hilja hymyilee paljon. Hän on tilanteeseensa tyytyväinen. Aina ei kuitenkaan ole ollut näin.

Hilja rientää vanhuksen tyylillä Ainon luokse, rutistaa häntä samalla sanoen: ”Olet enkelini”. Positiivisuus tarttuu myös Ainoon, joka näkee työssään myös toisenlaisessa tilanteessa olevia ikääntyneitä. Todellakin. Edellisessä paikassa hän vietti 1,5 tuntia 74-vuotiaan syöpäsairaan Mairen luona, jonka luona kotihoito on käynyt jo kolme vuotta. Tuolla asiakkaalla oli ollut ensin rintasyöpä, joka on sittemmin levinnyt imusolmukkeisiin, luustoon ja nyt myös aivoihin.

Molemmat näistä ikäihmisistä elävät ilman lähellä olevia omaisia. Hilja on ollut leski lähes kymmenen vuotta. Hänen poikansa asuu satojen kilometrien päässä. Maire taas ajautui avioeroon reilu 20 vuotta sitten. Myöhemmin hänen entinen puolisonsa kuoli. Heillä ei ole lapsia. Mairella on yksi sisko, joka asuu palvelutalossa toisessa kaupungissa. Siskolla on Alzheimerin tauti.

Kaksi rouvaa, viidentoista vuoden ikäerolla. Kaksi erilaista elämänpolkua. Toinen on saanut elää kauemmin ja hänellä on toimintakykyä kohtalaisen paljon jäljellä. Vastaavasti toisen elämää, vaikka on elänyt terveellisesti ja sosiaalisesti hyvässä asemassa, värittää sattuma. Suvussa ei ole rintasyöpää, hän on elänyt terveellisesti ja hänellä ei sinänsä ole suuria riskitekijöitä. Kuitenkin hänelle on koitunut syöpä kohtaloksi. Kohtaloksi, kuten hän itse sanoo, sillä hän on siirtynyt palliatiiviseen hoitovaiheeseen.

Kaikesta huolimatta, kyllä Mairekin on onnelinen ja kiitollinen. Hän ei vain pysty samalla tavalla kävelemään hoitajaa vastaan kuin Hilja, koska hänen tasapainonsa pettää. Mairen luona kotihoito käy aamuin ja illoin. Aamuisin Mairen luona ollaan tunti, jolloin valmistetaan kotona oikea aamupala, huolehditaan yhdessä aamutoimet. Kahdesti viikossa aamukäynti on 1,5 tuntia, jolloin Mairea avustetaan suihkukäynnillä. Iltaisin hänen luona ollaan puolituntia, jolloin huolehditaan vuoteeseen pääsy. Siinä usein myös keskustellaan huomisesta, jolloin luodaan Mairelle toivoa ja vältetään pahoja unia sekä yöllistä kuolemanpelkoa. Lisäksi Mairen kotona tehdään viikottain siivous. Maire iloitsee erityisesti siitä, että samat ihmiset pystyvät tuottamaan hänelle monia palveluita.

Niin, kyllä Mairen kanssa puhutaan kuolemastakin. Hän on sinällään sisäistänyt asian ja tilanteensa. Hän haluaa kuolla kotiinsa. Maire sanookin, ettei ole turvallisempaa paikkaa kuin koti ja alkaa laulamaan kansansävelmää kodista: ”Tiedän paikan armahan, rauhallisen, ihanan, jos on olo onnekas, elo tyyni, suojakas. – Sepä kotikulta on, koti kallis, verraton, eipä paikkaa olekaan kodin vertaa ollenkaan”. Aino-hoitajaa itkettää. Maireakin vähän, mutta laulaa laulunsa. Sen jälkeen halataan ja hymyillään.

Myös Hilja nauttii kodistaan. Ja siitä, että hän saa ja hän pystyy asumaan kotonaan. Hän on kiitollinen myös itse kodista, sillä se ei ole hänen kokemusmaailmansa vuoksi itsestään selvyys. Hiljan ollessa kymmenen vanha, joutuivat he jättämään kotinsa sodan vuoksi. Sota on varmasti jättänyt muitakin jälkiä Hiljan elämään. Liekö ne kokemukset osaltaan vaikuttavat siihen, että Hilja on niin kiitollinen vanhuudessa. Hiljan luona käydään joka päivä tunnin verran. Itse lääkkeiden antamisen, ruoan lämmittämisen ja yleisestä siisteydestä huolehtimisen tekisi nopeamminkin, mutta Hoitavan tapa on, että kohtaamme asiakkaamme aidosti ja annamme hänelle aikaa. Hilja sanookin usein, että Hoitava on hänen täydellinen turva.

Kumpikaan rouvista ei tunne päiviensä määrää. He eivät tiedä milloin elämä päättyy. He kuitenkin jaksavat olla kiitollisia elämästään ja elämän tilanteestaan. He iloitsevat siitä, että Hoitavan kotihoito pystyy antamaan heille hyvää ja laadukasta palvelua kotiin. Molemmilla on omanlaisensa tarpeet, mutta Hoitava pystyy vastaamaan täydellisesti heidän tarpeisiinsa.

Tagged , , , .